Alafrangalığın Tarihi Geleneğin Tasfiyesi ya da Yeniden Üretilmesi
Tanıtım Bülteni
Alafrangalığın Tarihi, alışılmış türden bir tarih kitabı değil. Osmanlı’dan Cumhuriyet’e dönüşüm sürecinde ve elbette Cumhuriyet’ten sonra, alafrangalık, doğrudan doğruya modernleşmenin zihnî arka planını yeniden inşa etme bağlamında bir ‘kavram tarihi’ olarak ele alınmaktadır. Hilmi Yavuz’a göre ‘alafrangalık’ kavramının tarihi; modernleşme, Oryantalizm, rasyonalite (ve dolayısıyla, Aydınlanma) kavramlarının alımlanış biçimleri ile üstbelirlenmiş bir tarihtir. Osmanlı-Türk alafrangalığının, bu üç temelkoyucu kavramın karşılıklı ilişkilerinin belirlediği bir problematik olarak okunması gerekir. Bu doğrultuda alafrangalık, Oryantalizm olarak alımlanıp temellük edilmiş Batı modernizminin, rasyonel ve Aydınlanmacı bir dönüşüm olduğunu zannetmekten ibaret yanlış bir bilinçlenmedir.
Kitap Yorumları - (5 Yorum)
ilginç bir kitap, Türk düşünce tarihi açısından farklı bir bakış açısı katabilir.
Türkiye’nin modernleşme ve batılılaşma meseleleri hakkında biraz bilginiz varsa kitap size farklı bir bakış açısı sunar.
Özellikle modernleşme ve batılılaşma noktasında çok önemli bir eser…
Dili ağır olsa da başarılı bir çalışma ortaya çıkmış
Hilmi Yavuz önemli bir Türk entellektüel. Bu kitabın dilini ağır buldum. Doğrusu üst düzey bir bilgi birikimi gerektiriyor