“Uzak tropikal diyarlarda egzotik bir büyünün güven veren muskalarını aramak yerine, yerli büyücülükle ve onun fetişleriyle alakadar olmayı göze alan acemi büyücü, kışkırttığı şiddetin kendi aleyhine dönmesine de hazırlıklı olmalıdır.” Fransız sosyolog Pierre Bourdieu Homo Academicus’ta, kışkırttığı şiddetin kendi aleyhine dönmesini göze alarak, Fransa’da akademik alanın dönüşümünü, otonomisini ve heteronomisini tartışıyor. Bunu yaparken, fakülteler arası hiyerarşiyi ve üniversite sistemi içinde bir dönüm noktası olan 68 Krizi'ni merkeze alıyor. Aynı zamanda bu akademik alanın sınırları içinde habitusu, edinilmiş ya da tevarüs etmiş sermaye türleri dahilinde konum alışı ve stratejileriyle Homo Academicus’un bütüncül bir portresini çiziyor. Bilgi üretim sürecini ve bilgi üreticilerini tarihsel ve toplumsal koşullardan azade ele alan büyüyü bozarak, failleri kendi toplumsal konumlarından hareketle inceleyen eser, günümüzde üniversitenin dönüşümünü anlamak için kilit bir önem taşıyor.Nazlı Ökten, Arzu Nilay Kocasu ve Eren Gülbey’in özenli çevirisiyle yayınlanan bu Türkçe baskıda, Bourdieu akademik dünyanın bir projeksiyonunu ortaya koyuyor. Akademik alandaki geçmiş ve bugün olan tüm tartışmaları göz önüne aldığımızda, Homo Academicus her daim güncelliğini koruyor.
çevrilmesini beklediğimiz bourdieu nun önemli eserlerinden biri. akademi dünyasını ve bu dünyada ki sınıfsal ilişkileri sorgulayan, eleştiren bir kitap.
Kitap Yorumları - (4 Yorum)
Çevirisi bana çok iyi gelmedi. Okumakta zorlandım.
Türk akademisini de yansıtan tespitler içeriyor.
çevrilmesini beklediğimiz bourdieu nun önemli eserlerinden biri. akademi dünyasını ve bu dünyada ki sınıfsal ilişkileri sorgulayan, eleştiren bir kitap.
Bourdieu nun eserleri için tavsiyeye gerek yoktur 🙂