İkinci Dünya Savaşı Türkiye’si 1. Cilt Dış Siyaseti ve Askeri Stratejileriyle
Tanıtım Bülteni
İkinci Dünya Savaşı, tam anlamıyla bir topyekûn savaş olarak, bütün dünyayı ve hayatın her alanını alt üst etti. Bu muazzam alt üst oluşun Türkiye’de nasıl yaşandığını tahlil eden eserlerinin ilk cildinde İlhan Tekeli ve Selim İlkin, konunun askerî yanını ele alıyorlar. Elinizdeki ciltte yalnızca Türkiye’nin savaş tehdidi karşısındaki diplomatik eylemleri, askerî hazırlıkları ve bütün ekonominin bu savaş ortamından nasıl etkilendiği, olağanüstü ayrıntılı biçimde incelenmekle kalmıyor. Kitap aynı zamanda genel olarak İkinci Dünya Savaşı’nın son derece kapsamlı bir tarihi. Nazilerin Yıldırım Savaşı’ndan Stalingrad Savunmasına, Pasifik’teki çarpışmalardan Normandiya çıkartmasına, İkinci Dünya Savaşı’nın bütün cephelerini kat eden bir analiz...
“Türkiye (…) Savaşın diğer aktörlerinin niyetlerini kestirmiş, onlarla işbirliği geliştirmiş, kendi silahlı kuvvetlerine ilişkin aldığı kararlarla onların hesaplarını değiştirmiş, kararlarını etkilemiştir. Öte yandan hesaba katılan, aktif bir aktör olabilmesi için aldığı askerî önlemlerle oluşturduğu güç de ekonomisini büyük ölçüde etkilemiştir. (…)
Türkiye, İkinci Dünya Savaşı’nda sıcak çatışmaya girmeden savaşın etkili aktörlerinden biri olmayı başarmış, yıkımdan korunmuş ama bir savaş ekonomisinin tüm zorluklarını ve bu zorlukların beraberinde getirdiği toplumsal sorunları yaşamıştır.”
İLHAN TEKELİ – SELİM İLKİN
Kitap Yorumları - (5 Yorum)
kitap güzel hem türkiyenin dönem öncesi kalkınma hamlelerini anlatıyor hem savaşı
ihsan hoca bu konuyla ilgili en yilerden birtanesi.
İkinci dünya savaşı sırasında Türkiye’nin içte ve dışta denge politikasını irdeleyen önemli birkaç eserden biri.
Konuya ilgi duyuyorsanız, tek kelimeyle muhteşem bir eser.
Dönemi çok iyi anlatan bir kitap