Kelâmcıların oluşturduğu atom teorisi, İslâm düşüncesinin kendine özgü paradigması içinde özel bir konuma sahiptir ve Allah-âlem ilişkisi konusunda bazı İslâm filozoflarının savundukları kâinatın ezelîliği fikrine karşı, bu fikri çürütmek amacıyla geliştirilerek sistemli hale getirilmiş bir teoridir. Kelâm Atomculuğu “kendisinden başka parçaya bölünemeyen parça” (el-cüz’üllezî lâ yetecezzâ) kavramından hareketle, kâinatın yaratılmış olduğunu kanıtlamak üzere ortaya atılmıştır. Alternatif bir İslâm ontolojisi kurmayı hedefleyen bu teolojik doktrin, her şeyin merkezine Allah’ı koyarak O’nu bütün olayların doğrudan fâili yapar. Köklerini, ilâhî ilkenin mutlak aşkınlığını ve en aşağı canlıdan en yüksek Akıl’a kadar bütün varlıkların bu ilke önünde “hiçliğini” beyân eden İslâm’ın kendine has karakterinde bulur. Bugün modern bilimde kâinatın fiziksel yapısına dair tartışılmakta olan bazı fizik kuramları da kelâmcılar tarafından asırlar önce geliştirilen bu onto-teoloji doktrininin sistem içinde yer alan önemli birkaç ilkesini doğrulamaktadır. Son tahlilde Kelâm Atomculuğu, bize kâinatın var oluşu konusuna farklı bir gözle “yeniden” bakmayı teklif etmekte ve kâinatı farklı açılardan temaşa edebileceğimiz perspektifler sunmaktadır.
Ebu Huzeyl ve Kelam’da atomculuğun kökenleri/başlangıcı.. Türkiye’de bu alanda pek fazla eser yok. Bu da o değerli eserlerden birisi. Kesinlikle öneririm. Atomculuğu bilmeyen Kelam okuyamaz..
Kitap Yorumları - (5 Yorum)
konuları ağır olduğu için dili de dolaylı olarak biraz ağır. ama dikaktli okuyucular için çok şey söylüyor
Alanında yazılmış maydalı ve nadir bir eser
Ebu Huzeyl ve Kelam’da atomculuğun kökenleri/başlangıcı.. Türkiye’de bu alanda pek fazla eser yok. Bu da o değerli eserlerden birisi. Kesinlikle öneririm. Atomculuğu bilmeyen Kelam okuyamaz..
Kelamın atom nazariyesi bağlamında ele alınan bir eser.Alanındaki ender kitaplardan biri.
Kelam Atomculuğu konusunda çok fazla yazılı kaynak bulunduğu söylenemez. Bu eser bu konu açısından çok önemli.