Kategori:
İslam
Yazar:
Amine Vedud-Muhsin
Yayınevi:
Iz Yayıncılık
Kur’an ve Kadın
- çevirmen: Nazife Şişman
- ISBN: 9789753552585
- Dil: TÜRKÇE
- Sayfa Sayısı: 188
- Cilt Tipi: Karton Kapak
- Kağıt Cinsi: 3. Hm. Kağıt
- Boyut: 16 x 24 cm
Tanıtım Bülteni
Elinizdeki kitabın yazarı Amine Vedûd-Muhsin, Kur'an'daki pek çok meseleyi Fazlurrahman'ın izinden giderek 'tarihsel' buluyor. Ona göre, Kur'an'da bahsi geçen meselelerden bir çoğu, sadece o dönemde, o topluma indirildiği için belirli lafızlarla sınırlandırılmıştır. Daha açık ifade etmek gerekirse, Kur'an'da o dönemin Arap toplumuna özgü olan ve bugün birebir uygulanması mümkün olmayan bir çok mesele vardır. Kadınkonusu da bunlardan biridir. O halde bu meseleleri lafzî olarak ele alınmamalı, bilakis Kur'an'ın ruh'u göz önünde bulundurularak, yani genel dünya görüşü ve evrensel hidayet gayesi dikkate alınarak daha genel ilkeler ortaya konulmalıdır.
Kitap Yorumları - (5 Yorum)
Kuran’a kadın bakış açısıyla bakmanın önemini derinden hissettiren bir çalışma..
Kur’an’da kadına verilen değeri gözler önüne seren bir eser, kadına farklı bakış açıları var…
bir kadından ‘kadın’ yorumu.. okunası bir kitap..
Kimi gerçekleri,kendi görüşleri ile harmanlayarak ifade temenin doğru olmadığı kanaatindeyim.İslam adınabirşeyler söylerken kişisel görüşlerin bu gerçekler arasında harmanlanması çok yanlış.SÖzüm ona imamlık iddiasıyla ve büyük bir cehaletörneği sergileyerek namaz kıldığını ve kıldırdığını sana bir grubun başını ceken bir isimi zaten KINIYORUM.Fitneye sebebiyet veren bir kadının,kimi gercekleriifade ederek okuyucu kitlesi kazanma eğilimi şaşıttıcı değil.Ama buna İZ yayınlarının ortak olması ilginç.Kadına verilen değerin büyüklüğü,önemi ve realitesini bilmeyen kimse yok.Kasıtlı olarak görmemezlikten gelen ve işine gelmediği için inkar eden var.Yazar kadın haklarından bahsederken birilerine faydam olsun diye düşünmüyor.Ben byunu vurgulayayım ve sonrada kendi doğrularımı kabullendireceğim bir zemini oluşturayım diye bu eseri kaleme alıyor.Okuyucu bu konuda uyanık olmalıdır.Kitapdan hasılolacak faydayla yazarın kişisel görüşlerini ayırd edebilmelidir.Ben yazarın tutumlarında samimiyet görmüyorum.İslamın kadına verdiğideğerin farkında olan bir yazar,kalkıpta tartışmaortamı oluşturacak gereksiz ve abes birişe meşgul olmaz.Bu dinin gelenekleriyleuğraşmaya kalkmaz.Önemli ve gerekli konuları atlayıpta Ümmetin İttifak ettiği konularda fitne oluşmasına zemin hazırlamaz.Şayet bunu bilicsizce yapıyor ise(ki ben buna katılmıyorum) bu hatadan dönmesi için birşeyler yapılmalıdır.Kafaları karıştırmanın gereği yoktur.Yazar çoklarının ifade ettiği Feminiztlik duygularının esiri olmuş olabilirama bence olay bundan ibaret veya bu kadar basit değildir.
zorlama yorumculugun en guzel orneklerinden diyebilirim.. daha once de belirtildigi gibi her ne kadar “feminist” olmadigi iddaa edilse de ortaya konulan gorus feministik bir yapida… okunmaya deger, ufuk acamaz ama farkli gorusleri analiz edebilmemiz icin hos..