Telif Bildirimi ve Kitap Kaldırma İstekleri İçin
Modern Savaşları Kazanmak

Kategori: Siyaset Yazar: General Wesley K. Clark Yayınevi: Truva Yayınları

Modern Savaşları Kazanmak

  • çevirmen: Attila Berkeoğlu
  • Yayın Tarihi: 04.10.2004
  • ISBN: 9789756237168
  • Dil: TÜRKÇE
  • Sayfa Sayısı: 240
  • Cilt Tipi: Karton Kapak
  • Kağıt Cinsi: Kitap Kağıdı
  • Boyut: 13.5 x 19.5 cm
Tanıtım Bülteni
Irak'taki savaş bir modern savaş örneğiydi. Bunun gibi modern savaşları açıklayan Eski NATO Genel Sekreteri Wesley K. Clark, Amerikan teknolojisindeki hızlı yükselişini ve askeriyedeki erkeklerle kadınların savaşma kabiliyetlerini anlatıyor.Öyle ki, modern savaşlar yalnız savaş alanında kazanılmıyor; televizyon programlarında, uluslararası örgütlerin diplomatik lobilerinde ve en önemlisi, sivil toplumun kalbinde ve aklında kazanılıyor..."Modern Savaşları Kazanmak" Amerika Birleşik Devletleri'nin askeri büyüklüğü ve jeostratejisi üzerine yazılmış düşündüren bir kritik.
Kitap AdıFormatBoyutBağlantı
Modern Savaşları KazanmakPDF9.96 MB İndir
Modern Savaşları KazanmakEPUB11.13 MB İndir
Modern Savaşları KazanmakMOBI8.79 MB İndir
Modern Savaşları KazanmakODF9.38 MB İndir
Modern Savaşları KazanmakDJVU11.72 MB İndir
Modern Savaşları KazanmakRAR7.62 MB İndir
Modern Savaşları KazanmakZIP7.03 MB İndir

ALTERNATİF İNDİRME LİNKLERİ

Kitap AdıFormatBoyutBağlantı
Modern Savaşları KazanmakPDF9.96 MB İndir

Sponsorlu Kitaplar: Tamamı Ücretsiz 10 Kitap

Kitap AdıFormatBoyutBağlantı
Belki de Sevemedik - 1PDF6.23 MB İndir
Belki de Sevemedik - 2PDF5.80 MB İndir
Belki de Sevemedik - 3PDF6.10 MB İndir
Sadece Allah'a Bırak - 1PDF5.10 MB İndir
Sadece Allah'a Bırak - 2PDF5.50 MB İndir
Sadece Allah'a Bırak - 3PDF5.80 MB İndir
Bir Yudum AşkPDF4.75 MB İndir
Dua Gibi SevPDF5.40 MB İndir
Sessizlik Artık SensizlikPDF5.90 MB İndir
Yüreğin Yorgunluk GörmesinPDF5.65 MB İndir

Benzer Kitaplar




Kitap Yorumları - (3 Yorum)


Irak’la 2003 yılında yapılan modern savaş aynı zamanda zaferi garantileyememenin en iyi örneklerinden birisidir. Yürütülen harekât öncesi, esnasında ve sonrasında karşılaşılan sorunlar detaylı bir şekilde masaya yatırılmıştır. Harekâtın 3 yıl öncesinde başlayan hazırlıklara rağmen plandaki aksamalar olduğu gözler önüne serilmektedir. Pentagon Mart 2003 ayı sonunu operasyonun bitiş tarihi olarak belirtirken hata yapmıştır. Hazırsızlık sadece zamanlama ile de sınırlı değildir. Türkiye ve Suudi Arabistan’ın tutumunun yanlış tespit edilmiş olması sevkiyat problemleri ve harekât planlamalarında değişikliklere sebebiyet vermiş, siyasetçiler ile askerlerin arasındaki görüş farklılığı ekonomiklik ve etkenlik arasında gidip gelmelerle yığınaklanma yapılmasında gecikmelere ve askeri harekâtın icrasında aksaklıklara sebebiyet vermiştir.Medya seferin bir parçasıydı. Medya için gerçekler, kendi kültürlerine, deneyimlerine ve çevrelerine göre şekilleniyordu. Bu durum harekâtın gelişmesinde beklenmeyen aksaklıklar yaratmıştır. Medyanın kendisi stratejik mücadelede halkın desteğini alma çabalarında bir cephe oluşturmuştur.ABD ikmal hatlarını açık tutmak için verilen geriden savaşın yoğunluğu konusunda ihtiyatlı davranmamıştır.Sürgünde olan ve kendilerini hükümet ilan eden Irak Ulusal Kongresi, Şiilerin ABD güçlerini kurtarıcıları olarak karşılayacakları sözünü vermişlerdir. Güneydeki Şiiler Saddam’ın güçlerine karşı verilen mücadeleye aktif olarak katılmayıp, pasif kalmışlardır. Hatalı çıktılar ve Amerikan komutanlar planlarını değiştirmek zorunda bırakmıştır.Psikolojik savaş açısından bakılırsa ABD beklentileri ile sefer tam olarak başarılı olamamıştır. Geniş çaplı birimler teslim olmamış, hiçbir zaman kimyasal silah kullanılmamıştır.Askeri operasyonların savaştaki planlamaları savaş sonrası planlamasını da dikkate almış olmalıdır. Başlangıçtan beri karar operasyonları (Iraklı güçlerin nasıl yenileceği) savaş sonrası plana (Irak’taki gerçek hedeflere nasıl ulaşılacağı) göre öncelik taşımıştır.Barış operasyonları konusunda orduyu geliştirmeye yönelik bürokratik bir yapılanma yoktu. Öncelikli problem düzenin ve meşruiyet hissinin yeniden oluşturulması ile ilgiliydi. Irak Özgürlük Operasyonu savaş sonrası safhada daha büyük birçok taraflı planlama ve katılım olması gereksinimini göstermiştir. ABD güçlerinin tek başına savaşı kazanmak durumunda kaldığı şartlarda, askeri güçlerin yenilmesi muharebeyi kazanmak için gerekli, savaşı kazanmak için yeterli değildir.


kitap amerikanın hangi gerekçelerle ırağa saldırdığını anlatarak başlıyor(tüm kitap boyunca petrol olduğu gerçeği göz ardı edilerek) generalin tespitleri çok kayda değer asker olarak başladığı başlangıçtaki yorumların aksine sona doğru yönetici özelliği ve ekonomi üzerindeki yorumları ilgi çekici! tavsiye edebilirim 2. körfez harekatının sıkmayan kısa bir özeti diyebilirim.


kitabın ortasına kadar ABD’nin Irak’taki savaş stratejilerini başarılı ve başarısız yönleriyle detaylı bir şekilde okuyacaksınız.ve NATO eski genel sekreteri Clark’ın kaleme aldığı kitapta bu noktaya kadar Amerikan yanlısı ve Irak’a yapılan müdehalenin haklı oldugunu savunan bir görüş hakimmiş gibi gorunurken kitabın sonlarına dogru ABD’nin stratejik fiyaskolarına ve hatalarına, Irak’a yapılan mudehalenin haksızlıgına sahit olcaksınız.sabredin sonlarına yaklastıkca hosunuza gidecek.tavsiye ederim…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

*

*