Eser, Çoşima Muharebesi, Çoşima Deniz Meydan Muharebesi ve Japon Denizi Muharebesi olarak bilinen muharebeyi konu edinmektedir. Bu muharebe, modern çelik gövdeli savaş gemilerine sahip donanmalar arasında gerçekleşen ve kazanan tarafın kesin olarak belli olduğu tek deniz muharebesidir. Muharebe 27-28 Mayıs 1905 tarihlerinde Çoşima Boğazında gerçekleşmiştir. Eser, muharebe esnasında bizzat Suvarof isimli amiralin vapurunda bulunan Binbaşı Viladimir Siminof tarafından savaşın nasıl icra edildiğine dair hikâye tarzında kaleme alınmıştır.Bu eser, savaşın başlangıcından itibaren savaşa bizzat katılan ve muhtelif harbiye vapurlarında savaşın farklı suretlerini bizzat kendi gözleriyle görüp bütün detayları takip ve tetkik etmiş bir komutanın kalemi ile ele alındığı hasebiyle ayrıca dikkate şayan ve bilhassa sağlam bilgi aktarma konusunda itimada layıktır. Zira yazar savaş anındaki tecrübelerini, gözlemlerini en yakın tanık olarak kendi kaleminden kaydetmiştir. Eserin muhtevasını okuyunca yazarın gördüklerini sağlıklı bir şekilde yansıtmasındaki muvaffakiyeti görünür ve hakikaten takdire şayandır. Çünkü yazar, harp esnasında ağır şekilde yaralanacağına kadar ve gözü görüp eli kalem tuttuğu müddetçe devam eden harbin bütün vaka ve detaylarını en ufak bir safha ve tesirinden bigâne kalmayıp vakaları tarihsel olarak sıralayarak kaleminin olağanca sanat ve maharetini bu uğurda sarf etmiştir. Her probleme göğüs gererek düşmanın ve kendi donanmasının harbin muhtelif şubelerini kayıt ve tespit etmiş, savaşın tehlikelerine ve inceliğine göz yummayarak vakaları sağlıklı bir şekilde tasvir ederek okuyuculara sunmuştur.
Birkaç yerde baskıdan kaynaklı harf hatası olsa da farklı bir konunun transkripsiyonu olması açısından önemli bir çalışma olmuş. Öğrencilerin kollektif çevirisi, Habibullah hocayla çeviri faaliyetleri sürüyor…
Kitap Yorumları - (3 Yorum)
Rus pasifik donanmasının nasıl ve neden yok olduğunu anlamak isteyenlere tavsiye ederim.
Birkaç yerde baskıdan kaynaklı harf hatası olsa da farklı bir konunun transkripsiyonu olması açısından önemli bir çalışma olmuş. Öğrencilerin kollektif çevirisi, Habibullah hocayla çeviri faaliyetleri sürüyor…
Tarih severlerin okurken doyumsuz bir tat alacaği akıcı bir kitap